Majlis Peguam dibubarkan menjadi parti politik?

Ia amat menyedihkan apabila kenyataan semacam ini oleh Tan Sri Abu Zahar Ujang dibuat, jika benar seperti dilaporkan lebih kurang 1 bulan yang lalu:

The Bar Council should opt to dissolve itself if it wanted to dabble in politics.

He also advised Muslim lawyers in the country to be united as Muslims were “under increased pressure” of late.

Presiden Majlis Peguam telah memberikan pendapat Majlis Peguam berhubung dengan peranan Badan Peguam di negara ini dalam kenyataan-kenyataan media ‘The Bar Council is not and has never been ‘anti’ any religion’ dan ‘The Bar is apolitical’.

Saya telah menulis berkenaan perkara ini dalam ruangan Putik Lada akhbar The Star bertajuk ‘Of Lawyers and Politics’.

Pihak Pembangkang DAP melalui Pengerusinya, Karpal Singh (yang juga seorang ahli Badan Peguam) telah juga menyeru supaya ahli-ahli Majlis Peguam meletakkan jawatan.

Perkembangan baru-baru ini perlu dilihat dari segi tanggungjawab statutori Badan Peguam dalam seksyen 42 Akta Profesion Undang-Undang 1976. Kewajipan-kewajipan utama Majlis adalah untuk, antara lainnya, ‘uphold the cause of justice without regard to its own interests or that of its members, uninfluenced by fear or favour’, ‘to express its view on matters affecting legislation and the administration and practice of the law in Malaysia’ dan ‘to protect and assist the public in all matters touching ancillary or incidental to the law’.

Seperti yang sedia maklum, Badan Peguam telah lama menentang Akta Keselamatan Dalam Negeri (atau ISA). Dan seumpamanya – ini sebagai contoh sahaja, saya tidak berharap sesiapa pun ditahan tanpa bicara – jika seorang ahli UMNO ditangkap dan tahan di bawah Akta tersebut, Badan Peguam masih akan lantang bersuara menentang tangkapan dan tahanan tersebut. Tidak kira jantina, kaum, kepercayaan politik atau agama.

Contoh kedua. Sudah beberapa tahun kami telah dan masih memberikan pertolongan dan nasihat undangan kepada tahanan-tahanan ISA yang dikatakan adalah ahli-ahli kumpulan Jemaah Islamiah dan Kumpulan Militan Malaysia. (Alegasi-alegasi terhadap tahanan-tahanan tersebut belum dan tidak akan dibuktikan di Mahkamah kerana tidak terdapat keterangan berkenaan perkara-perkara ini.) Pendirian dan kepercayaan tahanan-tahanan tersebut berkenaan agama Islam dan bagaimana agama tersebut seharusnya diamalkan adalah salah satu alasan utama mereka telah dan sedang ditahan. Kami telah mewakili tahanan-tahanan tersebut dan berhujah di Mahkamah bahawa alasan kepercayaan agama tidak dapat menjustifikasikan tahanan tanpa bicara. Sila lihat Ahmad Yani Bin Ismail & Anor v Inspector General of Police & Ors [2005] 4 MLJ 636.

Ketiganya, Majlis Peguam telah lama menubuhkan Jawatankuasa Bahasa Melayu dan Jawatankuasa Undang-Undang Syariah. Jawatankuasa Kewangan Islam juga telah ditubuhkan. Hasrat Majlis adalah supaya kami mendapat maklum-balas, memenuhi kehendak-kehendak ahli-ahli kami berkenaan subjek perkara jawatankuasa-jawatankuasa tersebut, serta untuk memberi peluang kepada ahli-ahli menyumbang kepada Badan Peguam dan negara. Ahli-ahli dijemput setiap terma baru Majlis bermula Mac untuk menjadi ahli-ahli jawatankuasa tersebut.

Saya berharap beberapa perkara yang saya bentangkan di atas dapat dihalusi secara lebih mendalam tanpa saya memberikan penjelasan panjang lebar.

Majlis, saya percaya, amat mengalu-alukan apa jua kritikan yang konstruktif demi kebaikan Majlis/Badan Peguam dan negara ini.

Saya hanya ingin menyatakan bahawa persepsi bahawa Majlis adalah ‘anti-Melayu’ atau ‘anti-Bumiputera’ atau ‘anti-Islam’ adalah amat jauh dari realiti sebenarnya. Kami tidak pernah membuat keputusan atau bertindak atas kepentingan kaum atau agama, tetapi berdasarkan isu-isu sahaja.

Perlu diingati bahawa Majlis yang terdiri dari 36 ahli bukan satu golongan yang ‘mono-ethnic’ atau ‘mono-religious’. Ramai ahli Majlis adalah kaum Melayu dan/atau menganuti agama Islam, dan sebarang tomahan terhadap Majlis adalah tomahan terhadap setiap satu ahli Majlis Peguam.

Saya menjemput Tan Sri dan Persatuan Peguam Muslim Malaysia untuk berdialog berkenaan isu-isu semasa seperti ISA, dan sangat berharap Persatuan dan Majlis dapat bekerjasama untuk memperbaiki perkara-perkara yang perlu demi kepentingan peguam-peguam dan masyarakat majmuk negara ini.

Tags: , , , ,


Life's a sufferance. Lawyering a bore. As Edmund continues various escape techniques to be rid of Lord Bobo’s influence, he crusades with UndiMsia! movers to build strange youth love movements around the country. And so he tweets @edmundbon and practises the black magic art of advocacy at www.BONadvocates.com

Posted on 18 December 2008. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0.

Read more articles posted by .

Read this first: LB Terms of Use

8 Responses to Majlis Peguam dibubarkan menjadi parti politik?

  1. Pingback: Loyar burok « Asian Correspondent

  2. Pingback: Apabila ahli politik cabar Majlis Peguam… — Syahredzan Johan | AnwarIbrahimClub.com

  3. Pingback: Loyarburok